Lezing ‘onderwijsmythes’ (donderdag 7/11/13)

Sprekers van dienst waren Pedro De Bruyckere (pedagoog, lector in het departement lerarenopleiding Arteveldehogeschool en auteur van het boek ‘jongens zijn slimmer dan meisjes’) en Jim De Ridder (raadsman en auteur van het boek ‘recht naar school’).

 

 

 De twee gastsprekers gaven hun visie weer op de bestaande onderwijsmythes. Er werd gepraat over de toenemende juridisering bij de hogeschoolstudenten: het aantal schoolresultaten die worden betwist voor de Raad van State bij hogeschoolstudenten stijgt exponentieel in vergelijking met 10 jaar geleden. Enerzijds werden de mogelijke oorzaken van deze tendens gekaderd, en anderzijds werden er mogelijke oplossingen aangeboden: mondelinge of schriftelijke examens, open vragen of giscorrectie? 

De tweede mythe ging over de zittenblijvers. Onderzoek toont aan dat het uitreiken van een C-attest in de secundaire school eerder een negatief effect heeft op het kind omdat dit demotiverend is. Ook werd deze mythe gestaafd aan de hand van praktijkvoorbeelden uit het boek van De Bruyckere.

De derde mythe nam de onderwijsleerstijlen onder de loep. De conclusie was dat differentiëren in leerstijl per leerling geen nut heeft, maar dat de verstandhouding leerkracht-leerling schoolresultaten beïnvloedt.

De vierde mythe ‘maakt internet dommer’ werd slechts kort aangehaald. Men sprak kort over het googlificatie-effect bij mensen: iemand kan alles terugvinden op zijn computer, dus waarom onthouden? Het is een stelling waarover niet werd gedebatteerd wegens tijdsgebrek, maar volgens mij zit er wel waarheid in. Maar waar dient te grens getrokken te worden tussen algemene parate kennis en niet parate kennis? Misschien een onderwerp voor een lezing anno 2014 op de boekenbeurs?

 De lezing was best wel boeiend, temeer omdat ik –ondanks mijn prille stappen in de onderwijswereld- de aangehaalde mythen kon plaatsen. De mythe over de leerstijlen hadden we reeds gezien in het vak ‘krachtige leeromgeving’ waardoor de discussie wel relevante bedenkingen naar voor bracht. Ik had gerust nog wat langer de lezing willen bijwonen. De lezing werd nogal abrupt afgebroken en had geen sluitend einde gezien de tijdslimiet reeds overschreden was. Best wel jammer…