Liever de leugen (Jonas Boets)
Korte inhoud
Katrien Houbrechts, een jonge vrouw, wordt gegijzeld door Christiaan Lagae, haar partner. Zij verschansen zich op de bovenverdieping van een woning. De politie is ter plaatse en zij stelt alles in het werk om de gijzeling op een vreedzame manier af te handelen. In hun zoektocht naar informatie over Lagae, komen bepaalde zaken aan het licht. De jongeman blijkt voor te komen in bepaalde lopende onderzoeken bij de politie. Bovendien heeft hij connecties met Arne Maenhout, een duister persoon die eveneens het één en ander op zijn palmares heeft staan. Terwijl de gijzeling aan de gang is, heeft de politie af en toe telefonisch contact met de gijzelnemer. Gaandeweg komt de politie uit op tal van tegenstrijdigheden in hun onderzoek. Alles dient zorgvuldig te worden uitgepluisd, maar anderzijds dringt de tijd om de gijzeling goed te laten aflopen…
Situering
Het verhaal speelt zich af in het heden. Alles wordt verteld vanuit het standpunt van de ik-verteller, vanuit het oogpunt van het hoofdpersonage Christiaan Lagae. Het verhaal is chronologisch opgebouwd. Net als de politie krijgt de lezer telkens een stukje informatie om de puzzel te kunnen samenleggen. De ruimten die worden beschreven in het boek zijn uiteraard de plaats van de gijzeling, papierhandel Devos (de werkplaats van de verschillende personages Christiaan, Katrien en Arne) en het appartement van Katrien en Arne. Een echte tijdsbepaling is er niet. De leeftijd van de personages wordt niet uitdrukkelijk vernoemd, maar vermoedelijk zijn het allen prille twintigers, gezien zij reeds op eigen benen staan en een job uitoefenen.
Thematiek
Het eigenlijke thema van dit boek verwoorden is best wel moeilijk. Het gaat immers niet om zomaar een gijzeling. Wie gijzelt er immers zijn eigen vriendin? Welk motief schuilt daarachter? Het boek liever de leugen draait om het feit dat Christiaan Lagae leugens vertelt om zijn jeugdvriend Arne Maenhout te beschermen. Door de ogen van Lagae en via het gevoerde politieonderzoek komt de lezer te weten dat Arne Maenhout wel een zeer duistere kant heeft. Lagae beseft dit, maar hij kan niet meer terug uit zijn web van leugens en verkiest om het spel te spelen tegen Arne Maenhout. Christiaan Lagae heeft de waarheid willen verdraaien uit goede bedoelingen, maar wordt daardoor verdachte nummer één, en daar maakt de echte slechterik Arne Maenhout gretig gebruik van. De vraag is: hoever moet je gaan om een ander te beschermen?
Eigen mening
'Liever de leugen' is een boeiend boek dat vlot leest. Het is een knap verhaal waarbij een aantal levens elkaar kruisen en de protagonisten ongewild betrokken raken bij tal van intriges. Deze mix leidt tot een ongewone benadering en afwikkeling van de gijzeling. De auteur geeft met mondjesmaat informatie vrij om de lezer de kans te laten zelf de puzzel te leggen. Om deze reden vond ik het geen gemakkelijk boek –je moet er best wel bij nadenken-, maar het is wel een intrigerend verhaal. De gijzeling zoals ze wordt voorgesteld klopt niet, en zelf wou ik niets liever dan het raadsel oplossen. Bladzijdenlang bleef ik in twijfel over de ware toedracht. Ook de plot van het verhaal had ik niet beter kunnen bedenken. Ik heb me meermaals de vraag gesteld wat ik zelf zou doen mocht ik het hoofdpersonage zijn, en ik moet bekennen dat ik iets minder nobel en veel sneller de waarheid zou zeggen. Maar in dat geval zou het een mager verhaal worden natuurlijk. Met het politionele aspect van het verhaal had ik het dan weer wat moeilijker. Het lijkt me onwaarschijnlijk dat een politievete tussen twee leden van het hoger kader ter plaatse wordt uitgevochten. Ook de benaming ‘brigadier’ dateert van een vorig tijdperk. En over de aanpak van de gijzeling an sich wil ik zelfs niet beginnen uitweiden. Met momenten had ik zelfs het gevoel dat de auteur de draak wou steken met de politie, maar dat kan natuurlijk aan mezelf liggen. Verder een prima verhaal dat ik bijna - ik zou anders liegen- in één ruk heb uitgelezen!